Skip to main content

Nollendorfplatz

At the central district intersection at Berlin's Nollendorfplatz, a high-quality new building is being built next to the historic Metropol Theatre. The building establishes a connection between its neighbours, and its multi-tenant use breathes a new urbanity into the once lively square. Its new, lushly landscaped forecourt is intended to serve as a model for the district's further development.
Floor-to-ceiling windows stretch over six floors and allow expansive views of the square. The building adopts prominent lines from its two neighbouring buildings and reflects special structural elements, such as the rounded bay elements and towers of the theatre. The facade windows and metal opening casements are concavely curved and reflect the sky. Likewise, the massive-looking ground floor curves inwardly towards the main entrance, providing a sheltered entrance area. In the upper part of the building, a corner is cut out of the recessed attic floor, thereby highlighting the neighbouring tower and providing users with a popular roof garden area.
The second six-storey section of the building extends perpendicularly to the front building. With its large-area glazing, the facade of this section of the building visually adapts to the street-facing facade. Thanks to a central balcony it includes a large roof garden, which underlines the green nature of the construction project. This glazing is protected from sunlight by externally-attached solar protection. The office space between the front and rear buildings can be divided into two usage units per floor, but can also be rented as a whole.
One special focus is on the use of local materials: The building has a mineral stone facade made of granite, while wooden windows with a bronze cladding made of recycled copper complement the visual appearance and contribute positively to the building's CO2 footprint. The interior, too, is designed with large-scale wooden panelling.

Berlin, DE
Bauwens
5 500 m²
Competition
1st Prize
2021