Skip to main content

Thünen-Institute

Bremerhaven, DE

A laboratory and office building with storage space is to be added to the Johann-Heinrich von Thünen-Institute in Bremerhaven for the fields of fishery ecology and marine fisheries. The design takes into account the urban transformation of the existing port area from serving the fishing and shipbuilding industry to a mixed use consisting of research, trade, services and tourism. The new construction will stand in a line of several prominent buildings along the planned pedestrian promenade, forming its conclusion as a solid high point.

The cubature of the building consistently follows its functional and efficient internal organisation. For example, the extensive aquaculture area is accommodated in the basement next to staffrooms and the administration section. The five- storey building block above contains multi-purpose laboratories and offices and cantilevers over the ground floor breaking up the stable structure. This creates a welcoming gesture in the entrance area facing the harbour and promenade. The unpretentious façade thematically reflects the harsh weather and rough harbour atmosphere, stressing at the same time the resoluteness of the robust system. The narrow sides, base and storage buildings are framed in metal panels. In contrast, the long sides of the laboratory and office block are broken up by a white, continuous, horizontal partition consisting of spandrels and ribbon windows, overlaid with the translucent, fixed sunscreen.

Johann-Heinrich von Thünen-Institut für Fischereiökologie und Seefischerei
Competition
2012