Skip to main content

Zalando Headquarters

The new Zalando Headquarters' a duo of buildings designed to form the heart of the corporate campus at the new site in Berlin-Friedrichshain. The project’s two seven-storey buildings provide some 42,000 m² of office space. Up to 2,700 employees will work here for Europe’s largest online supplier of shoes and fashion goods.

The plan layout rotates the building grid diagonally to the development plan thus placing the internal courtyards at the outer edges of the plot. This opening creates transitions between office and public space. Further views into and out of the building are ensured by transparent and translucent façades that express the diversity of the company to the world outside.

The vertical atrium in the main building opens into a space that extends to the full height of the building. The central lobby is flanked by a bank of steps with seating and lounge areas, which can also be used for exhibitions and similar events. The auditorium and the conference and training zones connect to a café and the company restaurant.

The spatial organisation of the office with separate zones for work requiring intensive concentration and interaction on the above-ground floors specifically caters for the changing requirements of the employees and offers differentiated use options. Special areas for social interaction are grouped around the atrium. Open stairways shorten the routes between these common areas on individual floors. The work zones can be flexibly reconfigured for changing team sizes. The main areas for project work are located centrally. From there, the working atmosphere of other use areas gradually changes to peaceful concentration and withdrawal zones to suit everyone. “Catwalks” connect the individual neighbourhoods, allowing space for informal meetings and strengthening the multidisciplinary character of the working day at Zalando.

Berlin, DE
Zalando SE
59 000 m²
Current
1. Prize
2019