Skip to main content

KfW Bank

Frankfurt, DE

With the office and training centre at Bockenheimer Landstraße, the headquarters of the KfW Bank in Frankfurt’s West End is extended to include a communicative setting in which the rooms, surroundings and atmosphere are designed to enable employees to look beyond their own workplace and develop innovative ideas together with colleagues and guests. The new building is situated beside the listed Villa Sondheimer and provides a diverse working and learning environment for around 300 employees. Situated on a narrow plot of land containing ancient trees, the new building blends respectfully into the urban neighbourhood of the historic residential area. The height of the massing of the new seven-storey, 24 metre high building, which is composed of different volumes, responds to the neighbouring construction. The staggered arrangement facilitates the development of roof terraces. Access to the new building is via a two-storey foyer, which extends beyond the security checking area to the cafeteria. Offices and meeting rooms are located on the floors above.

The entrance is offset towards the inside, opening up onto a column-supported lobby. The seamless polygonal supports made from bright precision-fabricated architectural concrete were assembled on the construction site. The new building’s distinct massing and the deployment of high-grade Altenbürger limestone for the façade creates a high-quality ambience. The beige-coloured natural stone cladding, which was also used in the foyer, takes up the theme of the adjacent villa.

KfW Bankengruppe
10 640 m²
Current
2016