Skip to main content

Vinacomin Headquarters

Halong, VN

The new headquarters of the formerly Hanoi-based state energy company is based on a competition won by Vietnamese architects I-AT. The firm has connections with HENN and invited them to revise the design and functional aspects of the scheme. The original, diamond-shaped layout was transformed into a vertical, crystalline structure in the process. The floor plan of the 22-storey high-rise has two triangular side extensions on levels 1–5 to accommodate all public functions, i.e. the lobby, exhibition space, a cafeteria, an auditorium, a library and a conference room. Office space covers an area of 850 sqm per level up to the 17th storey. Above it are two executive floors and an area dedicated to the memory of Ho Chi Minh, a restaurant and sky lobby with access to the rooftop terrace on level 23.

The headquarters will be a new landmark at the centre of the Halong Bay World Cultural Heritage site. In this internationally significant nature reserve and tourist highlight, the new corporate headquarters must present a positive image of Vinacomin’s commitment to the region in its coal mining activities. This makes the facade design a particularly important aspect of the building. From an angle, the curtain of glass and green pilaster strips enveloping the building lends it a rough, uncut appearance; viewed from the front and close-up, its crystalline interior shines through to symbolise Vinacomin’s heightened awareness of sustainability and the need for ongoing technological advances in energy extraction and resource conservation. The new company headquarters thus marks the beginning of a new age in fossil fuel sourcing: responsibility through refinement.

I-AT, Hanoi
Vietnam National Coal Mineral Industries Holding Corporation
33 000 m²