Skip to main content

Rivero González Vineyard Resort

The design was based on the “path of the wine” and the “pathway for visitors”. The latter follows a spatial structure which takes the visitor from dark to light, from the inside to the outside. Visitors experience the production of the wine alongside the periphery of the circular edifice without interfering with internal process flows. The building comprises four circular bodies of different size and height that touch onto each other.

The path of the wine meanders from delivery to fermentation, to wine pressing, to storage in the cathedral-like vault that houses the wine casks, to bottling, labelling and storage, always following the forces of gravity. At no point is the product agitated by pumps, which guarantees the utmost care in the treatment of the wine. A laboratory for oenological testing and a space for wine tastings are also planned. Visitors reach the bodega via a picturesque route through vineyards and access the visitors’ centre, which features a reception. This room, reminiscent of rural art, is oriented towards the sunset.

The round water reservoir at the centre of the room bears great resemblance to a Cenote, a limestone sinkhole of which there are over a thousand in Mexico’s north. Visitors explore the Vineyard Resort walking down flat ramps. The roofs of the three lower buildings double as green spaces and the resort is built largely into the slope, to benefit from natural geothermal cooling and keep temperatures steady for the wine to mature. The resort’s barely-there facade has been fitted entirely into the topography. The roofs project far, to provide shade for the few facades and entrances. The load-bearing walls made of reinforced concrete are covered in a layer of rammed clay common to the region, which stores humidity, thus serving as a thermal buffer.

Rivero González
13 000 m²
Current